søndag 19. juni 2011

Et besøk på Vigeland-museet

I går besøkte jeg Vigeland-museet. Jeg har ofte ruslet rundt i Vigelandsparken og betraktet de flotte skulpturene og monomentene i denne parken uten egentlig å vite så mye om historien bak. Jeg tror dette gjelder mange av oss, og jeg anbefaler derfor alle å ta turen innom det nyoppussede museet rett over gaten for parken.

Vigeland-museets samling er resultatet av en enestående kontrakt opprettet mellom Gustav Vigeland (1869-1943) og Oslo kommune i 1921: Byen skulle få alt billedhuggeren hadde skapt, og kom til å skape, mot at kommunen bygde et atelier som senere kunne tjene som museum for Vigelands kunst.

Her er noen av bildene jeg tok:

Vigelandmuseet, Gustav Vigelands bolig og atelier 1924-1943
 
Gammel mann og ung pike 1906

Ung mann og kvinne 1906

Fra 1890-årene og utover lagde Vigeland på eget initiativ flere portrettbyster av kjente nordmenn. Hans motivasjon for dette var tosidig; for det første var modellering av slike byster en måte for ham å utvikle seg selv teknisk på, for det andre var det godt håp om å få avsetning av slike byster til offentlige institusjoner eller private samlere.

Knut Hamsund 1903

Henrik Ibsen 1903

Abel-monumentet (detalj) 1905


Sinnataggen blir til..............





Monolitten er en steinsøyle plassert i Vigelandsparken i Oslo og ble ferdigstilt av Gustav Vigeland i 1943. Søylen, som består av 121 figurer, står på Vigelandsparkens høyeste punkt og er 17 meter høy.
Steinen av type iddefjordsgranitt er hentet fra et steinbrudd ved Halden og ble transportert til Oslo via vannveien og på skinner resten av veien til Vigelandsparken.
De første skissene skal skrive seg fra 1919, men steinblokken kom ikke til stedet før i starten av 1927 og ble ikke reist til stående stilling før 1928.

Monolittsalen i Vigeland-museet viser gipsmodellene til Monolitten.


Fontenesalen i Vigeland-museet. I denne salen ser du alle orgianalmodellene i gips,
i full størrelse, som senere blir bronsefontenen i Vigelandsparken.



1947 ble vannet skrudd på i fontenen, 40 år etter at Vigeland fikk bestillingen. Først rundt 1950 var de fleste skulpturene i parken på plass.

Link til Vigeland-museet: http://www.vigeland.museum.no/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar